23.1.2011

Made


Kuvailtiin tuossa Edun kanssa pätkä matikan käsittelystä. Kenties joku siitä saa jotain vinkkejä.
Made on hyvä ruokakala oikein valmistettuna ja varsin poikkeuksellisen makuinen, siis oivaa vaihtelua siihen ainaiseen taimeneen;)
Videossa esitellään esitoimenpiteet, mutta mädin suolaaminen ja pakastaminen siinä jäi ajan puutteen vuoksi uupumaan.

linkki videoon: http://www.youtube.com/watch?v=wqOEi3i1QTU

500g mateen mätiä
1 dl vichyä
15g suolaa
annetaan suolaantua yön yli ja sen jälkeen paseerataan isoreikäisen siivilän läpi.
pakastetaan esim. minigrip pusseissa ja valutetaan hyvin sulatuksen jälkeen ennen tarjoilua.

Puhdistettu mateen maksa keitetään kysäksi (pari muuttia) suolatussa vedessä.
jäähdytetään omassa liemessään ja kuutioidaan valmiin keiton joukkoon.

Madekeitto

1kg made
1 iso sipuli
0,5 purjo
kuullota laakeassa kattilassa reilussa voissa 50-100g, älä ruskista.
lisää siivilöity mateiden keitinliemi.
1 kg perunaa kuutioituna ja vettä niin, että ainekset peittyvät.
tee maustepussi, jossa on kokonaisia maustepippureita 10kpl, yksi laakerinlehti ja kaksi isoa tillin vartta.
keitä hiljalleen, kunnes perunat ovat kypsiä, lisää runsaasti leikattua tilliä ja muutama desilitra kermaa. Madekeiton kuuluu olla harmahtavaa, joten kermaa ei tarvita litratolkulla, pari desiä riittää.
Mateiden ollessa jäähtyneet keittämisen jäljiltä, niin että sormet kärsii koskea, nypitään kylkiruodot pois, jotka törröttävät selvästi näkyvillä, myös ranka poistetaan.
Mateen liha lisätään keittoon lopuksi, samoin keitetty maksa.

Sitten vaan siltojen alle virtapaikkoihin mateita ampumaan, sillä ne odottelee!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti