14.5.2010

Hauki vartaat


Toukokuu on ehdottomasti "haukikuu" sukelluskalastajan kalenterissa ja silloin on myös syytä sitä syödä.
Minulle ammatikseni ruokaa laittavalle kalamiehelle hauki tarjoaa lähinnä haasteen jalostaa tuota ylivoimaista petoa herkkulliseen muotoon. Luupään käsittelyssä innovatiivisuudelle on mahdollisuus antaa tilaa, sillä käytännössä haukea saa ruokapöytään lähes aina niin halutessaan.
Lisäksi tuo kaislikoiden valtias on erittäin kiitollinen ystävä työlaudalla ja hellan ääressä, sillä harvoin on ihmisillä kovat odotukset, kun kuulevat, mitä on tarkoitus aterioida. Reaktiot hauesta ruokana ovat lähinnä oksennusrefleksin kaltaisia tai muuten väheksyviä, mutta vankasti olen sitä mieltä, että hauki on toimiva ruokakala osaavissa käsissä. Eikä ole toki tarkoitus yleistää käsitystä, etteikö hauki olisi oiva ruokakala, kirjoitan ainoastaan omista kokemuksistani.
Jos kuitenkin siirrytään asiaan ja lähtökohtana, ettei sen aina tarvi olla murekkeeksi jauhettua.

Tässä oli käytössä reilun kilon kala ja filettä siitä irtosi puolenkilon luokkaa.
Itse leikkaan Y-ruodon pois siten,että sekä fileen selkäpuolelta, että vatsasta jää pitkän omainen filee, loput roippeet päätyy sitten kissojen kuppiin, joten pysyvät nekin tyytyväisinä.
Seuraavaksi pätkin fileesuikerot 10cm pätkiksi ja laitan pieneen muovipussiin. Sitten sekoitetaan marinadi:
3 rkl kalakastiketta
3 rkl seesam öljyä (spicy)
3 rkl ruokaöljyä
1 tl currya
0,5tl chilipippurijauhetta
1 tl sokeria
suolaa maun mukaan.
Valmis mausteliemi kaadetaan kalojen päälle pussiin ja koitetaan saada ilma pois pussista, jonka jälkeen pussin suu solmuun ja yöksi jääkaappiin.
Seuraavana päivänä sitten grilli kuumaksi ja vartaita kokoamaan, niihin sitten kukin laittaa, mistä tykkää, itse käytin kalan ohella sipulia, paprikaa ja tomaattia.
Valmiit vartaat kuumaan grilliin ja paistellaan kaunis väri pintaan. Kalavartaissa on se etu lihavartaisiin nähden, että kala kypsyy joutuisammin, joten ei tarvitse lihan kypsymistä odotellessa keräillä hiiltyneitä kasviksia grillinpohjalta.
Juuri ennen esillelaittoa voi vartaiden pintaan sipaista esim. bbg kastiketta, jotta vihanneksetkin saavat makua.
Maistuu varmasti vaikkapa salaatin kera ja tykö voi vielä valmistaa jonkun maustetun majoneesin, niihin varmasti löytyy ohjeita pilvin pimein netistä.
Reissujuttuja luvassa taas pikapuoliin, kunhan saadaan aikataulut sopimaan porukan kesken yhteen.
Mainittakoon kuitenkin, että Nikke käväisi noutamassa muutamia kampeloita ja minä kävin haukijahdissa(huonolla menestyksellä).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti